Blivande skogsägare får hjälp på Skogskunskap.se

2019-04-23 11:11

aga-skog.jpg

Det är många regler och begrepp att sätta sig in i för den som ärvt skog eller vill köpa en skogsfastighet. En ny sektion i Skogskunskap är tänkt att underlättaför den som är ny.

www.skogskunskapwww.skogskunskap.se/aga-skog

Du som är blivande eller nybliven skogsägare är inte ensam. Skogsbarometern räknar med att 1,5 miljoner hektar skogsmark byter ägare inom de närmaste fem åren. Ett köp eller övertagande av en skogsgård är en av de mest omfattande affärer som en privatperson kan göra i sitt liv. Det är mycket att sätta sig in i, både hur köpet och finansieringen ska gå till och hur fastigheten sedan ska förvaltas så att ekonomin och den egna måluppfyllelsen går ihop.

Kunskapsportalen Skogskunskap har sedan tidigare ett fokus på råd om skogsskötsel men för den som är blivande eller nybliven skogsägare finns många andra frågor. Vem får köpa skog? Vilka skatteregler gäller? Hur kan jag finansiera köpet? Nu har Skogskunskap utökats med sektionen ”Äga skog”, där blivande och nyblivna skogsägare kan få några av svaren.

– Ett förvärv av en skogsfastighet är ett stort åtagande och nästan alla behöver ta hjälp av en skogsekonomisk rådgivare, sådana som finns hos mäklare, banker, konsultbyråer eller skogsföretag. Skogskunskap har inte som avsikt att ersätta dem, i stället vi vill ge en introduktion så att det blir lättare att ställa de rätta frågorna inför ett skarpt läge, säger Mats Hannerz som är redaktör för Skogskunskap.

Innehållet i Äga skog har tagits fram i samråd med en referensgrupp där skogsexperter från LRF, skogsägarföreningar, LRF konsult, fastighetsmäklaren Areal, Danske Bank, Linnéuniversitetet och Skogsstyrelsen deltagit. Initiativet till utökningen kommer från styrgruppen för Skogskunskap, där LRF Skogsägarna, Skogsstyrelsen och Skogforsk ingår.

– Det var i samband med att Kunskap Direkt stöptes om till Skogskunskap som vi tryckte på behovet att hjälpa blivande och nyblivna skogsägare med mera råd, säger styrgruppens ordförande Karin Vestlund Ekerby på LRF Skogsägarna.

I sektionen Äga skog finns information om hur skogsägandet ser ut i Sverige, om olika sätt att förvärva skog, tips inför köpet och genomförandet av själva affären. Den nyblivne skogsägaren kan också få tips om beskattning och deklaration, skoglig planering och vilka lagar och regler som är viktiga.

– Vi ser den här sektionen som en första ingång tillsammans med det vi kallar för Skoglig grundkurs. Därefter är det lättare att fördjupa sig i skogsskötseln. Med mer kunskap blir det ännu roligare att förvalta skog, säger Mats Hannerz.

Till Skogskunskap – Äga skog

Om Skogskunskap:

Skogskunskap produceras av Skogforsk i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen. Innehållet har tagits fram i samverkan mellan forskare och praktiker och webbplatsen är tänkt att fungera som en guide för skogsskötsel. 

2024-03-19 11:00Södra sätter in flislastbil i produktion
2024-03-14 11:00Komatsus tjänsten Precision växer med fler smarta fördelar
2024-03-12 11:11Kunden i fokus när årets IVECO-priser delas ut
2024-02-27 11:00Komatsu och Williams Racing återupptar historiskt partnerskap
2024-02-25 11:00Bygge av mur för att separera skogsbränslen vid lagring
2024-02-23 11:00Hyundai levererar ett helelektriskt lätt kommersiellt fordon till Iveco
2024-02-20 11:00Säljstart för nya eSprinter med upp till 53 mils räckvidd
2024-02-13 11:00Automation - för ökad produktion och attraktion
2024-02-10 11:00Volvos första lastbil enbart utvecklad för eldrift - optimerad för renare och säkrare stadstransporter
2024-02-05 11:00Eco Log 20 år Demotour 2024

Gå till arkivet »