OKQ8 gasar på med gröna bränslen i tanken

2019-05-19 11:11

biogas1.jpg

Hur får man fler att överväga biogas som drivmedel? Infrastrukturen kring biogas finns där redan och i takt med att möjligheterna blir allt fler, börjar det bli intressant, låter det från OKQ8 som förra året började erbjuda uthyrning av biogasbilar som de första i Sverige. Nu tar de, tillsammans med biltillverkaren IVECO, krafttag för att synliggöra fördelarna med biogas. Men finns det nog med incitament för att folk ska ställa om?

Ser man på transportbranschen i det stora hela kommer vi att behöva anpassa oss mer och mer till tuffare miljökrav, och det gäller såväl privatpersoner som verksamheter. På bara ett år har vi upplevt införandet av Bonus Malus-systemet i Sverige, och så sent som den 19 februari nåddes en överenskommelse mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och regeringarna i de olika EU-länderna om att bland annat minska koldioxidutsläpp från tunga fordon, med ett första mål om 15% minskning till 2025. Och ska man tro på experterna, är det bara början.

Dags för storspelare att ta stafettpinnen

För att bidra till användandet av fler fossilfria lösningar har OKQ8 tagit ett stort krafttag för att öka medvetenheten om biogas. Detta inte minst genom att lansera Sveriges första uthyrningsbara lättlastbilar som drivs på biogas, av biltillverkaren IVECO som tidigt erkänt biogasens potential. Sedan utrullningen förra året upplever man en större öppenhet för alternativa bränslen som biogas, även om det finns en del att jobba på när det kommer till att bli bättre på att lyfta frågan.

- Även om de flesta förstår att man inte kommer att kunna revolutionera miljöproblemet själv, kan vi märka att bara det att det finns alternativ och att man pratar om det, gör det intressant för fler. Vi upplever fortfarande att detta är rätt nytt på marknaden, men ser samtidigt att det finns en vilja att testa gröna alternativ, även inom lättlastbilar, och därför vill vi gärna vara med på den resan, låter det från Ulrika Blomberg, Rental Manager på OKQ8.

Sedan lanseringen förra året finns det redan verksamheter som valt att skriva avtal för ett år framöver, där man aktivt valt att boka biogasbilar några gånger i veckan, vilket man ser som positivt. 

Lägre utsläpp och hög prestanda är vägen framåt

Satsningen på biogas bottnar i ett bra samarbete med IVECO, som med sin Daily Blue Power-serie vann priset ”International Van of the Year 2018”. Morten Iversen, Nordic Sustainability Manager hos IVECO, säger:

- Tillsammans med stora aktörer som OKQ8 kommer vi att fortsätta driva frågan om varför verksamheter som vill bli mer hållbara ska satsa på biogas. När man pratar personbilar så handlar det oftast om att gå över till el, men det är inte ett alternativ när det gäller tyngre transport. Här är biogas det mest förnuftiga valet.

Morten Iversen fortsätter:

- Vårt största fokus just nu ligger därför på att synliggöra fördelarna jämfört med diesel. Bland annat att biogas erbjuder lika hög prestanda, med avsevärt mindre CO2-utsläpp och 70% lägre NOx. Det är dessutom få som vet att man kan köra precis lika långt på litern med biogas. Och det är just det vi måste bli bättre på att prata om.

Vägen framåt är nu att få fler att hoppa ombord och ha biogas i tanken, för att tillsammans kunna klara framtidens miljökrav. Och på frågan om det finns incitament nog för att folk ska vilja ställa om, låter det ett övertygande ”ja” från båda parter. 

2019-06-26 11:22John Deere kommer att investera i kundservicecenter i Skottland, Sverige och Finland
2019-06-25 11:11Nu är det klart - två sträckor valda för kommande elvägspilot
2019-06-22 11:00Godsservice kör hållbart med Scanias elhybridlastbil
2019-06-21 11:00Hydroscand öppnar sin 70:e butik i Sverige
2019-06-20 10:11Skogforsk: Digital styrning av biomassaflöden - bra för både klimat och lönsamhet
2019-06-19 11:11Med konceptbussen NXT tar Scania stadstransporter till en ny nivå
2019-06-18 11:11Skogforsk: Skogsbrukets kostnader och intäkter 2018 - ett utmaningarnas år
2019-06-17 10:111,5 miljarder kronor satsas på cykel- och kollektivtrafik genom stadsmiljöavtal
2019-06-16 11:01Stabilitet för containertruckar - Nokian Tyres tillför nya storlekar i däckfamiljen NOKIAN HTS G2
2019-06-15 10:11Snabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsle

Gå till arkivet »