När arbetspendlingen minskar, arbetar vi intensivt på vägarna

Det finns flera anledningar till att arbetena görs på sommaren. Dels är vi beroende av sommarvädret för många av arbetsmomenten och dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året.

Alla vill komma hem från jobbet, även de som jobbar på vägen

När vägarbetena måste samsas med semestertrafiken, har du som förare en viktig roll. För dig som kör är vägen bara en väg. Men för alla som jobbar ute på vägarna är det en utsatt och farlig arbetsplats. Där krävs extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig när du passerar. Så hjälp alla som har vägen som sin arbetsplats genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd.

Tagga ner – rätt hastighet räddar liv

Det är mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Räkna med minskad framkomlighet, hastighetsbegränsningar och var beredd på väntetider vid vägarbeten när du är ute och kör. Kanske kan du välja en annan väg eller en tid när trafiken inte är lika intensiv.

Har du bråttom och kör för fort påverkas restiden bara marginellt. Om du kör i 80 km/timmen istället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster är minskade bränslekostnader och lägre koldioxidutsläpp. Testa hur restiden påverkas när du ändrar din hastighet med vår tidsomvandlare, klicka på länken längre ner på sidan.

Håll koll på sommarens vägarbeten och planera din resa

Här är ett urval av sommarens vägarbeten som påverkar dig som trafikant i högre grad i sommar. Även sommarens mest trafikpåverkande vägarbeten i respektive län hittar du via länkarna nedan. Den länsvisa förteckningen redovisar inte allt som görs på vägarna i sommar, Trafikverket gör betydligt fler insatser för att förbättra landets infrastruktur.

Vill du veta vilka arbeten som pågår och påverkar just din resväg, gå in på Trafikinformation väg via länken överst på sidan så ser du de arbeten som pågår just nu eller startar inom kort.

Karta på sommarens trafikpåverkande vägarbeten (pdf-fil, 969 kB)