Komatsu Forest: Ett produktivt samarbete med hjälp av MaxiVision

2020-03-02 11:00

Victor_och_Emil_pa_Ela.jpg

Victor Damm och Emil Engdahl är skördar-respektive skotarförare på Ela Skogsservice i Östergötland. Sedan augusti 2019 har förarduon använt det digitala planeringsverktyget MaxiVision, och menar att det innebär en ny dimension för deras produktivitet.

– Det gör verkligen arbetet effektivare på flera olika sätt, säger Victor Damm.

Victor och Emil har använt MaxiVision sedan det lanserades. I början fanns det en viss skepsis, kanske särskilt från Emils håll:

– Fast det beror nog på att jag generellt är skeptisk mot nya saker. 

Men de fattade båda snabbt tycke för verktyget och lärde sig att använda det i sitt dagliga arbete:

– Ja, jag tycker egentligen att det är ett ganska enkelt program att komma igång med. Både vad gäller det tekniska och ens eget arbetssätt, säger Victor.

Killarna fortsätter förklara att rent praktiskt skiljer sig deras användning av MaxiVision åt relativt mycket. Victor som kör skördare planerar lämpliga basvägar, spökslag och har stor användning av markfuktighetskartan när han planerar sitt jobb.

– Som exempel var jag förut ute och gick väldigt mycket mer på avverkningsplatser. Just för att kolla platsens förutsättningar, exempelvis markstruktur och bärighet. Nu får jag mycket av det levererat direkt i skärmen genom MaxiVision. På så vis går planeringen snabbare och jag kan i ett tidigt skede strukturera upp min körning, förklarar Victor.

Victor poängterar också att det är en fördel när det behövs manuellhuggare:

– I Östergötland är det generellt dålig terräng – mycket sten och branter vilket gör att vi ofta får hjälp av manuellhuggare. Nu kan jag snabbt undersöka områdets höjdkurvor via MaxiVision, titta på den specifika platsen och med god framförhållning höra av mig till en huggare.

Emil lyfter från sitt skotar-perspektiv fram enkelheten i att planera och optimera sina körningar. Med MaxiVision kan han se vilket träslag, vilket sortiment och vilka kvantiteter som väntar på honom.

– Ja, egentligen kan jag se det redan innan jag är på plats vid avverkningsobjektet. Det är enkelt att lägga upp en strategi för hur jag ska köra – exempelvis vilka sortiment som ska samköras.

– Vi har också haft en del barkborre-körningar, där har det tidigare varit mycket sökning efter virket men nu är det markerat direkt i kartan vart barkborre-träden ligger vilket gör det effektivare, fortsätter Emil.

Både Emil och Victor, som ”till 99 procent kör tillsammans”, menar att de ser ett tydligt samband mellan MaxiVision och ökad produktivitet. 

– För mig som är skördarförare är fördelarna att jag snabbt får en bra överblick, kan köra smartare och behöver inte lämna maskinen lika mycket för att inspektera förutsättningarna. Det sparar tid som jag istället kan lägga på produktion. Men den stora vinsten för tror jag ändå att skotaren räknar hem, säger Victor.

Emil fyller i:

– Jag får ju det mesta serverat direkt i skärmen och det ger mig väldigt bra information att fatta bra beslut utifrån. Med en bättre strategi blir mitt arbete effektivare och absolut mer produktivt, avslutar Emil.    

2020-06-05 12:11Viveka Beckeman ny vd för Skogsindustrierna
2020-06-04 12:44Iggesunds sågverk provar eltruckar
2020-06-03 12:11Nya krav på ITS vid vägarbeten ska höja säkerheten
2020-06-02 12:3328 nya Volvo hjullastare redo for tjänstgöring i svenska försvaret
2020-06-01 12:11Svensk säljstart för Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil
2020-05-31 12:33IVECO presenterar de nya racinglastbilarna IVECO S-WAY R
2020-05-30 14:00Avfallsåtervinningsföretaget Renewi beställer 200 lastbilar till från DAF
2020-05-29 11:00Skogsmaskiner för ett hållbart skogsbruk
2020-05-28 11:00Beskogning av åkermark med olika trädslag - hur påverkar det kolinlagringen?
2020-05-27 12:00Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige - för tredje året i rad

Gå till arkivet »