Nya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjder

2021-07-16 11:00

dailynu1.jpg

IVECO bryter ny mark med sin nya Daily Air-Pro-familj som är utrustad med den unika intelligenta luftfjädringen med smart elektronisk styrning – en nyhet i branschen som ökar körkomforten, skyddar förare och last samt anpassar sig efter användningskraven.

Nya Daily tar uppkoppling och samarbete till en ny nivå med Alexa-baserade IVECO Driver Pal, den nya röstassistent som gör att föraren kan kommunicera med bilen och andra förare via röstkommandon och därigenom få en säker, stressfri och bekväm körupplevelse.

Med det senaste inom motorteknik och efterbehandlingssystem garanteras full efterlevnad av Euro 6-D Final och Euro VI-E vid verkliga körförhållanden under livslängden (överensstämmelsefaktor = 1) innan bestämmelserna träder i kraft. Den optimerade 2,3-litersmotorn förbrukar upp till 6 % mindre bränsle och ökar Dailys användningsmöjligheter genom upp till 15 % större vridmoment för krävande uppgifter. 

IVECO presenterade nya Daily för sitt återförsäljarnät och internationella medier vid ett digitalt evenemang som livestreamades på IVECO Live Channel. Det senaste lätta nyttofordonet i Daily-familjen är banbrytande med sina nya adaptiva och intelligenta lösningar som tar interaktion och samarbete med förare och ägare till en ny nivå genom att göra fordonet till en verklig partner att samarbeta med för att skapa ett framgångsrikt företag. 

Thomas Hilse, IVECO Brand President, säger: ”Med nya Daily tar vi klivet upp till nästa nivå av smarta innovationer som saknar motstycke på marknaden. Denna nivå bjuder på komfort och säkerhet i toppklass, enastående flexibilitet och uppdragsfokus i kombination med en betydande sänkning av ägandekostnaderna och ett ständigt växande utbud av IVECO ON-tjänster. För oss på IVECO är förbättring en process utan slut – när vi nått ett mål börjar vi genast arbeta mot nästa. Vi slutar aldrig.” 

Davide Diana, IVECO Light Business Line Director, konstaterar: ”Varje Daily-generation har satt nya standarder, vilket gjort Daily till ’ett märke inom IVECO-märket’ med bestående framgång. I dag är Daily ledande inom den europeiska chassisektorn och med Dailys 7-tonsversion även inom undersegmentet med stor nyttolast. Trogen sitt hållbarhetsuppdrag utgör den referenspunkten bland lätta nyttofordon som drivs med alternativa bränslen. Nya Daily gör entré på LCV-marknaden under ett år där den väntas nå sin högsta nivå någonsin. Antalet inregistreringar har vuxit konstant de senaste tre kvartalen – en trend som även IVECO följer.

Det är huvudtrenderna i nyttofordonssektorn som drivit på nya Dailys senaste utvecklingssprång, som grundar sig på fordonets kärnvärden– mångsidighet, robusthet, hållbarhet och prestanda – vilka gjort Daily till en favorit i segmentet under mer än 40 år. Införandet av nyskapande och kundcentrerade lösningar gör Daily till ett ytterst adaptivt, interaktivt, samarbetspräglat och uppkopplat fordon – generationens mest innovativa lätta nyttofordon och kundens smarta följeslagare.

I den snabbföränderliga nyttofordonssektorn där Covid-19-pandemin förstärkt och påskyndat de rådande trenderna har nya Daily lyckats förutse kundernas krav. Sektorn för sista milen-leveranser har fått ett stort uppsving då konsumenternas användning av e-handel och budtjänster ökat dramatiskt under nedstängningarna. Denna förändring av köpmönstren förväntas i viss mån bli bestående när restriktionerna lättas – med en ökad efterfrågan på lätta nyttofordon som följd. Uppkopplinghar blivit en nödvändighet på alla områden i vårt dagliga liv – såväl privat som yrkesmässigt – och fordonen måste uppfylla detta krav. Hållbarhet och ren luft har blivit ännu mer angeläget och lett till allt strängare utsläppskrav för biltrafiken. Offentliga stimulansåtgärder till stöd för utbyggnaden av ny infrastruktur ger byggsektorn en återhämtning som på ett betydande sätt lär gynna Dailys chassiversion liksom IVECOs Eurocargo i det medeltunga segmentet.

Intelligent AIR-PRO-fjädring för enastående mjuk och bekväm körning

Med nya Daily lanseras den revolutionerande luftfjädringen AIR-PRO som ständigt anpassar sig efter användningsförhållandena, vilket ger enastående mjuk och säker körning för både förare och last. AIR-PRO Continuous Damping Control (CDC) är ett exklusivt system som nästan omedelbart reagerar på ojämnheter i vägen och var 10:e millisekund räknar ut det optimala trycket på varje stötdämpare för bästa dynamiska respons. Sänkningen av vibrationerna med 25 % bidrar ytterligare till en verkligt behaglig körupplevelse.

Det intelligenta AIR-PRO-systemet anpassar sig även efter förarnas krav och ger dem möjlighet att styra fjädringsbeteendet. Genom att välja inställningen Soft kan föraren prioritera komforten medan Load-alternativet optimerar manöveregenskaperna och krängningskontrollen vid full last. Eller kan föraren med Auto-inställningen överlåta åt systemet att anpassa fjädringen. AIR-PRO-fjädringen anpassar sig efter bilens last och minskar krängningsvinkeln med 30 % i kurvor så att förarens säkerhet ökas och lasten skyddas.

Lastning och lossning kan utföras enkelt och effektivt genom att AIR-PRO-fjädringen justerar höjden på fordonets chassi på under 10 sekunder. Och med minnesfunktionenkan föraren lagra anpassningen till vanliga lastningshöjder så att det blir ännu enklare att göra bilen klar. 

Det intelligenta AIR-PRO-systemet är lätt styra tack vare den särskilda vridomkopplaren på instrumentpanelen och ny, intuitiv TFT-grafik. 

IVECO Driver Pal från Alexa – förarens röstbaserade samarbetspartner

Nya Daily är utrustad med IVECO Driver Pal, en banbrytande digital assistent som föraren styr med hjälp av rösten. Den är fullt integrerad med Alexa-tekniken och gör att förarna kan ta med sitt digitala liv in i hytten och via rösten kommunicera med fordonet och andra förare samt få åtkomst till IVECOs uppkopplade tjänster. 

Utöver Alexas standardfunktioner erbjuder IVECO Driver Pal de exklusiva MYIVECO-funktionerna utvecklade tillsammans med Amazon Web Services som gör det möjligt för föraren att kontrollera bilens skick, ställa in och styra navigationssystemet, begära assistans vid behov samt be om körstilstips för att kunna spara bränsle och färdas säkert. 

IVECO Driver Pal tar Dailys uppkopplingsmöjligheter till en ny nivå, vilket ger enkel åtkomst till de uppkopplade IVECO ON-tjänsterna som är framtagna för att stödja kundens företag på ett proaktivt och effektivt sätt.

En annan exklusiv funktion är MYCOMMUNITYsom gör att föraren kan kommunicera med andra förare. Via sitt community kan förarna utbyta råd och be om hjälp för att undvika oplanerade stopp och förseningar samt få information om köer och andra trafikstörningar. Språkbarriärerna kringgås med hjälp av automatisk översättning. 

Ny manuell växellåda: behaglig körupplevelse med klassens bästa växling och precision

Nya Daily introducerar en ny 6-stegad manuell växellåda som bjuder på en fantastisk körupplevelse med klassens bästa växling och precision. Vid stadskörning lär den därför bli en favorit bland förarna som får glädje av högre komfort under långa dagar bakom ratten.

Den nya växellådan kommer även att bidra till en lägre total ägandekostnad (TCO). 2,3-litersmotorn har kunnat kombineras med samma koppling som 3,0-litersmotorn, vilket har förbättrat robustheten vi de tuffaste uppdragen och ökat hållbarheten med upp till 18 %. Genom att den nya växellådan inte kräver något oljebyte, då intervallet utökats till 35 000 mil, kan underhålls- och reparationskostnaderna sänkas ytterligare med upp till 4 %. 

Nya säten av minnesskum ger högsta komfort genom att anpassa sig efter föraren 

Nya Daily har helt nya säten med inlägg av minnesskum i mitten av sittdynan, ryggstödet och nackskyddet – vilket är första gången för ett lätt nyttofordon. Skummet formar sig efter kroppen, ger en jämn viktfördelning och reducerartrycktopparna med upp till 30 %.Detta skapar utmärkt komfort och förebygger ryggsmärtor. Sidopartiernas tjocklek har utökats med 15 mm högdensitetsskum för att förbättra stödet i sidled, öka säkerheten och förhöja körupplevelsen. Långa personer sitter mer bekvämt tack vare den 20 mm längre och 15 mm tjockare främre dynan som ger bättre stöd för längre ben. Sätenas sidor och spakar har fått ny utformning som gör det lättare att kliva in i och ut ur bilen, vilket är idealiskt vid dörr-till-dörr-distribution och paketleveranser som kräver många stopp. 

Unikt motorutbud för prestanda och hållbarhet vid alla uppdrag

Med ett omfattande utbud av motorer vårdar nya Daily sitt anseende i fråga om mångsidighet. Daily är det enda fordon som erbjuder två motorer som optimerats för att leverera bästa prestanda oavsett användning. F1A-motorn på 2,3 liter med en effekt från 116 till 156 hk (godkänd för både lätta och tunga fordon) samt F1C-motorn på 3,0 liter med en effekt från 160 till 207 hk. F1A-motorn på 2,3 liter utmärker sig för sin bränsleekonomi och ger en bränslebesparing på upp till 6 % i WLTP-cykeln jämfört med föregående modell. Den nya manuella växellådan möjliggör ett upp till 15 % större vridmoment, vilket förbättrar nya Dailys prestanda vid krävande uppgifter samt ger fler möjligheter för påbyggnader som kräver kraftuttag. Nya Daily förblir trogen sitt hållbarhetsuppdrag med den kraftfulla och svarsvilliga CNG-motorn på 3,0 liter som levererar 136 hk och ett vridmoment på 350 Nm. 

Nya Daily uppfyller kraven enligt Euro 6-D Finaloch Euro VI-E och uppnår överensstämmelsefaktor 1 (CF = 1) innan bestämmelserna träder i kraft. Det betyder att den klarar utsläppsgränserna vid verkliga körförhållanden under hela fordonets livsängd. Den använder ett dubbelt SCR-efterbehandlingssystem som gjorts om helt så att det inte tar mer plats än i tidigare modeller och därmedinte påverkar fordonets påbyggnadsmöjligheter och Dailys legendariska mångsidighet.

2021-10-25 10:00Ny version av John Deere IBC introducerar förarassistansfunktioner
2021-10-24 11:11Halka och snöfall på vägarna - var förberedd!
2021-10-22 11:00Olofsfors GmbH finns nu i Simmozheim, Tyskland
2021-10-20 11:0011 eldrivna Mercedes-Benz till snabbväxande budföretag
2021-10-19 11:00Skotarspår undersökta efter körning med och utan markskydd
2021-10-18 11:00SSABs fossilfria stål med i Volvo Groups fordon
2021-10-11 11:00Eco Log hälsar på Sala Maskinservice
2021-10-10 11:00Sveaskog skapar 100 nya våtmarker i naturvårdande syfte
2021-10-07 11:11Engagemang från Sveriges skogsentreprenörer
2021-10-06 11:00Volvo Lastvagnar får rekordorder på ellastbilar

Gå till arkivet »