Lätta, FRC-klassade IVECO-lastbilar håller matvarorna fräscha hela vägen hem

2021-08-25 11:00

daily1.png

När Dagab, som ingår i Axfood-koncernen, efterfrågade lätta lastbilar med maximal last- och kylkapacitet antog IVECO och Specialkarosser AB (SKAB) utmaningen och inledde ett spännande samarbete.

Nio transportbilar av modellen IVECO Daily utrustades med skräddarsydda skåp från SKAB, och resultatet blev en effektiv kylbil med högsta ATP-klassning och rejält med lastkapacitet.

I takt med att allt fler svenska hushåll beställer matvaror på nätet ökar behovet av smarta transportlösningar. Att beställningarna levereras hem till dörren innebär körningar uppdelade på många korta sträckor och många stopp där skåpet öppnas. Det i sin tur ställer mycket höga krav på transportbilarnas kapacitet att hålla matvarorna väl kylda. Därför har IVECO, tillsammans med skåptillverkaren SKAB, byggt upp nio effektiva kylbilar med högsta ATP-klassning och rejält med lastkapacitet till kunden Dagab.

– Vi är väldigt måna om att våra varor ska hålla högsta möjliga kvalitet, oavsett om man köper dem i butik eller får dem levererade hem till dörren. Därför är det viktigt för oss att smidigt och effektivt kunna transportera kundernas matkassar under de allra bästa förhållandena, säger Krister Kjellström, fordonsansvarig på Dagab.

Kyltransporter i framkant

ATP är ett internationellt avtal om frakt av lättfördärvliga livsmedel. ATP-godkända skåp klassificeras i två kategorier – FNA och FRC, där den sistnämnda är den högsta klassningen. FRC innebär att det tomma lastutrymmet kan hållas vid -20°C med en omgivningstemperatur på +30°C. För tunga lastbilar är ATP-klassning standard, men för de lättare modellerna är det fortfarande mycket ovanligt. Därför gick IVECO och SKAB samman för att utveckla fram en speciallösning åt Dagab. Marcus Torin, Key Account Senior Specialist på IVECO, berättar;

– Vår långvariga kund Dagab har ännu en gång valt att stå i framkant inom utvecklingen av kylda dagligvaruleveranser. Vi ville självklart anta utmaningen att ta fram en smart transportlösning åt dem. Grunden utgörs av en IVECO Daily med Hi-Matic automatväxelåda och HVO-anpassad motor. Påbygget, det effektiva FRC-klassade skåpet med kylaggregat från Thermo King, har skräddarsytts åt kunden av SKAB.

Att arbeta med smarta kundanpassningar är ingen nyhet för vare sig IVECO eller SKAB.

– På vår hemsida står det att ”special är vår standard” och vi jobbar mycket med skräddarsydda lösningar. Vi har tagit fram ett robust skåp åt Dagab, där hög kvalitet, vikt och isoleringsegenskaper har stått i fokus, säger Andreas Claesson, försäljningschef på SKAB.

IVECO utgör 75 procent av fordonsflottan

Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag, ansvarar för koncernens sortiment, inköp och logistik och har sedan tidigare ett stort antal lätta lastbilar från IVECO.

– Drygt 75 procent av våra mindre transportbilar är från IVECO. Kvalitén på bilarna är bra, och framför allt så är lastvikten riktigt bra, säger Krister Kjellström på Dagab.

De nio nya FRC-klassade transportbilarna kommer att rulla i Stockholmsområdet och är ett efterlängtat tillskott till Dagabs fordonsflotta.

2021-10-25 10:00Ny version av John Deere IBC introducerar förarassistansfunktioner
2021-10-24 11:11Halka och snöfall på vägarna - var förberedd!
2021-10-22 11:00Olofsfors GmbH finns nu i Simmozheim, Tyskland
2021-10-20 11:0011 eldrivna Mercedes-Benz till snabbväxande budföretag
2021-10-19 11:00Skotarspår undersökta efter körning med och utan markskydd
2021-10-18 11:00SSABs fossilfria stål med i Volvo Groups fordon
2021-10-11 11:00Eco Log hälsar på Sala Maskinservice
2021-10-10 11:00Sveaskog skapar 100 nya våtmarker i naturvårdande syfte
2021-10-07 11:11Engagemang från Sveriges skogsentreprenörer
2021-10-06 11:00Volvo Lastvagnar får rekordorder på ellastbilar

Gå till arkivet »