Fördjupad miljösatsning på helelektriska betongbilar från Volvo Lastvagnar för Swerock

2022-04-21 11:00

Betongbilar-bild.jpg

Under maj månad kommer Swerock ta fyra helt nya eldrivna betongbilar i drift i Stockholm. Det är resultatet av en omfattande gemensam klimatsatsning signerad Swerock och Volvo Lastvagnar.

– Med den här investeringen kommer Swerock att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton årligen per betongbil, i jämförelse med en diesellastbil. Inom kort får vi med dessa betongbilar möjlighet att leverera lokalt producerad ECO-Betong 100 % fossilfritt till hela Stockholms innerstad, säger Magnus Lockner, Regionchef på Swerock.

Eldrift är på stark frammarsch inom hela transportbranschen och nu även inom tyngre transporter. Swerock, som var tidiga med att investera i de första hybridlösningarna, visar nu vägen genom att ta fyra nya Volvo FE Electric med betongblandare i drift med placering i Stockholm. Ellastbilarna kommer att levereras under maj månad och utgår från fabriken i Västberga, där Swerock har både betongfabrik och mottagningsanläggning för cirkulära material.

– Vi är mycket stolta och glada över att Swerock valt att investera i dessa Volvo FE Electric som ett led i sina ambitiösa miljömål. De visar vägen för att man kan bli fossilfri i anläggningsbranschen. För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder att möta de växande kraven på nollutsläpp, och även att utföra transporter så energieffektivt som möjligt för att minska den totala energianvändningen, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Med fyra nya laddpunkter från det finska företaget Kempower kommer lastbilarna ha möjlighet att laddas över natten eller snabbladdas under arbetsdagen. Till de allra flesta köruppdragen räcker det med energin från enbart nattladdning. Swerock har i detta utvecklingsarbete mottagit investeringsstöd från Klimatklivet.

– Vi har haft ett långt och givande samarbete tillsammans med Volvo Lastvagnar där Swerock bland annat har investerat och deltagit i utvecklingen av olika hybridfordon. I vår verksamhet är logistiken en stor och viktig del i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Med dessa fordon tar vi nästa steg mot en ännu mer klimatsmart leverans, säger Hans Orest, fordonsansvarig på Swerock.

De nya helt elektrifierade fordonen kommer att kunna styras till specifika projekt som har uttalade klimatmål att leva upp till.

– Det finns flera vinnare i detta utvecklingsarbete. Vi minskar inte bara påtagligt vår klimatpåverkan, utan med utsläppsfri och tyst drift levererar vi också en bättre arbetsmiljö för våra chaufförer, de som arbetar på bygget och alla som vistas i omgivningen, säger Magnus Lockner, Regionchef på Swerock.

2022-08-08 15:49Terminator-tekniikkaa : - "9.ikuiset pankkomerkinnät laserleikkauksin"
2022-07-31 10:11Volvo Lastvagnar presenterar sin väg mot noll utsläpp och noll olyckor på IAA
2022-07-28 11:00Skogsbruk utan markstörningar - går det?
2022-07-15 11:00En skogsentreprenörs lönsamhet
2022-07-13 13:00Möjligheter att mäta, beräkna och utnyttja virkets egenskaper vid planering och skörd
2022-07-11 11:00Volvokunder visar vägen - beställer Sveriges första tunga serieproducerade ellastbilar
2022-07-05 11:00Första ellastbilen i Jämtland
2022-06-30 11:00Branschstandard för drivmedelsklausul framtagen
2022-06-26 11:00Volvo Lastvagnar visar upp ny lastbil med nollutsläpp
2022-06-23 11:00Komatsu Forest AB blir ny ägare till Bracke Forest AB

Gå till arkivet »