Småskalig teknik bäst för spridda vindfällen

2022-08-26 11:00

motskuu.jpg

Att som skogsägare själv tillvarata vindfällda granar är nästan alltid ekonomiskt fördelaktigt – särskilt vid risk för granbarkborreutbrott. Det visar en systemanalys av Skogforsk och Säker Skog.

Små volymer av skadade träd, som till exempel spridda vindfällen, är ett problem i skogsbruket. Träden är dyra att tillvarata med professionella skördare och skotare och att lämna dem är heller inget bra alternativ, då det kan leda till ökade insektsangrepp från exempelvis granbarkborren med risk för omfattande skador på omgivande träd på sikt. 

Hur ska man då göra med de spridda vindfällena? Det har Säker Skog och Skogforsk försökt ta reda på genom simuleringar och ekonomiska analyser av olika tekniska lösningar. 

Tillvarata vindfällena

Studien visar att tillvaratagande av vindfällen är det bästa och idag någorlunda möjliga sättet att förhindra utbrott av granbarkborre och hindra pågående utbrott från att ta ytterligare fart. Anledningen är att vindfällen är relativt lätta att hitta, tidsutrymmet för att hinna ta ut träden normalt är längre samt att bekämpningseffekten är större än vid exempelvis "sök och plock".

Kostsam drivning

Men i och med att konventionella skördar- och skotarsystem ofta har höga start- och flyttkostnader leder tillvaratagande av spridda vindfällen ofta till ett kraftigt negativt drivningsnetto. Ett annat problem om avverkningsmaskinerna i stor omfattning arbetar med små volymer spridda vindfällen är att industrin snabbt står utan virke. 

Småskalig teknik – värdefullt komplement

Här skulle småskalig teknik på ett rationellt sätt kunna komplettera den konventionella storskaliga tekniken. För självverksamma skogsägare exempelvis som har låga start- och flyttkostnader är det nästan alltid ekonomiskt fördelaktigt att tillvarata mindre volymer vindfällen, i synnerhet om det finns risk för utbrott av granbarkborreskador. 

Regler kan begränsa förebyggandet

Det finns dock olika lagar och certifieringsregler som i praktiken begränsar möjligheterna att ta hand om vindfällena. Till exempel har mycket av miljöarbetet inom skogsbruket handlat om vikten av att öka mängden död ved i skogen. Detta kan ibland upplevas stå i konflikt med ett effektivt förebyggande av barkborreskador, där det är viktigt att ta hand om färska vindfällen. Det här blir ett dilemma för många skogsägare – i synnerhet de självverksamma. 

Säkerheten framför allt

Tillvaratagande av stormfällda träd med motorsåg hör till de allra farligaste formerna av skogsarbete, där det kan finnas trädstammar i spänning, farliga rotvältor och svårt fastfällda träd. Det är mycket viktigt att ha rätt utbildning och kompetens utifrån aktuella förutsättningar. Vid omfattande stormfällningar och särskilt farliga situationer som fällda träd i lager ska i första hand maskinell upparbetning användas.   

Projektet finansierades av Skogsägarnas forskningsfond. 

Mer om vilka slutsatser man kommit fram till i projektet kan du läsa i arbetsrapporten nedan. 

www.skogforsk.se

2024-03-19 11:00Södra sätter in flislastbil i produktion
2024-03-14 11:00Komatsus tjänsten Precision växer med fler smarta fördelar
2024-03-12 11:11Kunden i fokus när årets IVECO-priser delas ut
2024-02-27 11:00Komatsu och Williams Racing återupptar historiskt partnerskap
2024-02-25 11:00Bygge av mur för att separera skogsbränslen vid lagring
2024-02-23 11:00Hyundai levererar ett helelektriskt lätt kommersiellt fordon till Iveco
2024-02-20 11:00Säljstart för nya eSprinter med upp till 53 mils räckvidd
2024-02-13 11:00Automation - för ökad produktion och attraktion
2024-02-10 11:00Volvos första lastbil enbart utvecklad för eldrift - optimerad för renare och säkrare stadstransporter
2024-02-05 11:00Eco Log 20 år Demotour 2024

Gå till arkivet »