Volvo Lastvagnar adderar unikt ljud till sina elektriska lastbilar

2021-06-01 11:11

Electric_truck_sound_2.jpg

För att förbättra säkerheten har Volvo Lastvagnar utvecklat ett akustiskt system med unika ljud till sina elektriska lastbilar. Målet är att skapa uppmärksamhet och öka säkerheten för fotgängare, cyklister och andra medtrafikanter när ellastbilar är i närheten. Lastbilarna är annars nästan helt tysta. Samtidigt har ljuden designats för att vara behagliga och diskreta, både för föraren och andra runtomkring lastbilen.

Den 1 juli, 2021, kommer ett lagkrav inom EU att alla nya elfordon ska avge en viss ljudnivå när de framförs i hastigheter upp till 20 km/h. Kravet på ljudnivån beror på hastigheten och ljudet förstärks när hastigheten ökar. Vid 20 km/h måste det vara åtminstone 56 decibel. I USA finns en liknande lagstiftning för fordon som kör 30 km/h eller långsammare. Om fordonet är för tyst måste ett externt akustiskt system för uppmärksamhet adderas, s.k. AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System).

För att möta den nya lagstiftningen och samtidigt behålla de stora fördelarna med den låga ljudnivån från eldrivna lastbilar, har Volvo Lastvagnar utvecklat en unik uppsättning av premiumljud för sina ellastbilar.

– Vi välkomnar verkligen den nya lagstiftningen. Från när vi var barn har vi lärt oss att inte bara lita på vad vi ser, utan även vad vi hör i trafiken – ibland så mycket att vi inte ens tittar åt bägge hållen när vi korsar en gata! Med vårt nya uppmärksamhetssystem vill vi hjälpa till att säkra att fotgängare och cyklister lägger märke till att de är nära våra elektriska lastbilar, förklarar Anna Wrige Berling, Trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.

Utvecklat av experter på akustik

Den nya samlingen av ljud är resultatet av grundlig forskning och tester av AB Volvos egna akustikexperter.

– Vi är extra stolta över att ha utvecklat premiumljud av hög kvalitet som är tillräckligt märkbara för att varna människor som är i närheten av lastbilarna, och ändå fortfarande behagliga för föraren och andra medtrafikanter, säger Anna Wrige Berling.

Det är viktigt att understryka att dessa lastbilar kommer fortfarande att vara mycket tystare än konventionella lastbilar.

– Ljuden är utvecklade för att inte tränga igenom väggar. Våra eldrivna lastbilar kommer fortfarande att kunna transportera gods på kvällar och nätter och därmed kunna bidra till bättre arbetsvillkor för förarna, samt en tystare och renare miljö, berättar Anna Wrige Berling.

Fyra olika ljud

Volvo Lastvagnars egenutvecklade akustiska system för uppmärksamhet för ellastbilar har inte bara ett ljud utan fyra olika. De informerar människor i närheten om vad lastbilen gör – kör framåt, går på tomgång, backar, osv. Ljuden kommer att variera i intensitet, baserat på lastbilens hastighet och kommer att skifta i frekvens då hastigheten ökar eller minskar.

Elektriska transporter tar fart

Med lanseringen nyligen av tre nya tunga eldrivna lastbilar – Volvo FH, FM och FMX – har Volvo Lastvagnar en imponerande uppställning med sex medeltunga och tunga ellastbilar. I dagsläget det mest kompletta utbudet av batteridrivna lastbilar i branschen.

– Eldrivna lastbilar kommer att bli alltmer vanliga i trafiken. Genom att addera ljuden i det akustiska systemet för uppmärksamhet för våra ellastbilar, är vi mycket stolta över att kunna kombinera vår spännande resa mot noll avgasutsläpp med vår långsiktiga ambition om noll olyckor, avslutar Anna Wrige Berling. 

Lyssna på ljuden

2021-08-03 10:00Gotland får Mercedes-Benz lastbilsverkstad
2021-07-30 11:00Storbritanniens regering väljer Leyland Trucks för prövning av el lastbilar
2021-07-28 12:00Skog på fel ståndort
2021-07-27 11:00Den nya generationens DAF-lastbilar visualiseras digitalt
2021-07-23 11:00Scania levererar 200 lastbilar till svenska försvaret
2021-07-21 11:00Premiär för Mercedes el-lastbil: 536 hk, 27 ton och 40 mil räckvidd
2021-07-20 11:00Sveaskogs delårsrapport, januari-juni 2021: Fortsatt starkt marknadsläge
2021-07-19 11:00Fem Trafikverksprojekt får medfinansiering av EU
2021-07-18 11:00Eco Log hälsar på Tifa Skog
2021-07-16 11:00Nya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjder

Gå till arkivet »