Scania introducerar två nya kraftfulla biogasmotorer

2022-09-28 11:00

bihis1.jpg

Scania fortsätter att utöka och stärka sitt biogaserbjudande för tunga lastbilar genom att introducera två nya gasmotorer. Detta går hand-i-hand med den storsatsning på tanklösningar för gasfordon som Scania presenterade tidigare i år. De nya 13-litersmotorerna ger 420 eller 460 hästkrafter och täcker därmed in en mycket stor andel av den del av den europeiska lastbilsmarknaden som har behov av högre effekter, inklusive fjärrbilar. På IAA-mässan visar Scania också upp sin industriledande Super-drivlina med fordon på plats både inne i montern och utomhus.

Intresset för lokalt producerad biometan för lastbilar växer starkt, stimulerat av ambitionen att dekarbonisera vägtransporterna och överge naturgasen. Biometan kan minska CO2-utsläppen med upp till 90% i ett från källa till hjul-perspektiv. Kombi¬nationen av kraftfulla motorer och tanklösningar för längre räckvidder än någonsin tidigare – de finns tankar både för CBG och för LBG – gör det möjligt för alla slags åkare att välja biometan-baserade lösningar.

− Dragbilskombinationer för fjärrtrafik med en totalvikt på 40 ton kan nu förvänta sig räckvidder på upp till 1400 km med flytande biometan i tankarna, säger Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks. Eftersom nätverket med tankstationer expanderar snabbt har lastbilar med gasmotorer utvecklats till ett verkligt starkt alternativ för kunder med ambitionen att fasa ut användningen av fossilbränslen och reducera sitt CO2-avtryck.

Gasfordon utgör en hörnsten i Scanias plan för att nå de av företaget uppsatta, vetenskapligt baserade målen att reducera CO2-utsläppen från kundernas använd-ning av Scanias produkter med 20% till 2025, med 2015 som basår. Enligt Scania kommer inte elektrifieringen och minskad förbrukning hos förbränningsmotorerna att räcka: för att nå företagets egna mål och målen enligt Parisavtalet krävs det att alla tillgängliga alternativ används.

Den nya motorerna baserar sig på de hyllande 13-liters gasmotorer som Scania har haft i sitt program under ett antal år. Genom öka effektuttaget och förbereda dem för kommande lagkrav, tydliggör Scania sina ambitioner att växa ytterligare inom gas¬fordon och med hållbarhet i fokus.  

− Vi ser en betydande potential i biometan, även från ett kommersiellt perspektiv, säger Stefan Dorski. Med den flexibilitet, totalekonomi och räckvidd vi nu kan erbjuda är jag övertygad om att fler kunder kommer att upptäcka vilket starkt alternativ det här är. Även marknader där gas brukade vara en marginell företeelse har de senaste åren börjat inse hur mycket attraktivare lösningar baserade på gas har blivit. Att köra med gasfordon är enkelt jämfört med andra alternativ och man behöver inte försaka något i form av körbarhet, flexibilitet eller förarkomfort.

De nya gasmotorerna arbetar – i enlighet med Scanias tradition på området – med fullständig förbränning av såväl bränslet som luften, utan något behov av att tillsätta vare sig diesel eller AdBlue. Tändningen sker med hjälp av tändstift, precis som i bensinmotorer. Mixningen av gas och luft sker i insugsrören på väg in i förbränn-ingsrummet.

Ett viktigt mål för Scania-ingenjörerna var att säkerställa bästa möjliga körbarhet, med Scanias Super-motorer som riktmärke beträffande prestanda och körbarhet. I en direkt jämförelse med en dieselmotor med samma effekt skulle den mest märkbara skillnaden för en lekman troligen vara att gasmotorn har tystare gång. 

Den nya 13-liters gasmotorerna jobbar ihop med Scanias senaste Opticruise-växel-lådor (G25), Scanias automatiserade växlingssystem. Det innebär att föraren får mjuk, förstklassig växlingsprestanda med snabba, säkra och närmast avbrottsfria växlingar. Det maximala vridmomentet från de nya gasmotorerna (se tabell nedan) är inte långt ifrån vad deras dieselsyskon erbjuder, och precis som dem ger gas-motorerna betydande bränslebesparingar. Beställningar av de nya gasmotorerna kan göras från Q3 nästa år. 

Scania Super – med bekräftad, branschledande prestanda 

I november förra året presenterade Scania en familj med 13-litersmotorer med ban-brytande prestanda och kapacitet för att köra på såväl biodiesel som på vanligt dieselbränsle. Scania hävdade att de nya motorerna skulle ge bränslebesparingar på 8 procent i fjärrtrafik när de kombinerades med de nya växellådorna och ett nytt axelprogram. Dessa siffror har därefter vidimerats i ett stort antal presstester utförda av oberoende journalister runt om i Europa. 

Bakom den nya motorfamiljens överlägsna prestanda ligger bland annat använd-ningen av dubbla överliggande kamaxlar och Scania Twin SCR, ett system där AdBlue tillsätts i två olika steg för att öka effektiviteten hos efterbehandlingssystemet. De nya motorerna har också ett avancerat motorbromssystem (tillval), Scania Com¬pression Release Brake.

De nya motorerna stöds av smarta tjänster så som Service 360 med flexibla serviceintervall baserade på aktuell driftdata, Cruise-avtal eller vårt mest omfattande avtalserbjudande, ProCare, en avtalsform med preventiva utbyten av kritiska komponenter innan problem drabbar kunden.

Scanias senaste motorfamilj är utvecklad internt av R&D i Södertälje och är helt ny in i minsta detalj. Den nya motorplattformen och dess kringsystem representerar en investering på totalt omkring 20 miljarder SEK.

Den nya motorfamiljen betyder att Scaniakunder som väljer en förbränningsmotor får bränsleeffektivitet, biodieselförmåga, totalekonomi och reducerade CO2-utsläpp på en helt ny nivå. De nya motorerna passar för en mängd olika applikationer och upp¬drag och ger ett betydande bidrag till arbetet med att minska det fossila avtrycket.

2024-05-07 11:00IVECO´s nya säkerhetssystem räddar liv
2024-04-25 11:00Skattning av röjningsbehov med digitala verktyg
2024-03-22 11:00Ny laddstation för tung trafik invigd i Stockholm
2024-03-19 11:00Södra sätter in flislastbil i produktion
2024-03-14 11:00Komatsus tjänsten Precision växer med fler smarta fördelar
2024-03-12 11:11Kunden i fokus när årets IVECO-priser delas ut
2024-02-27 11:00Komatsu och Williams Racing återupptar historiskt partnerskap
2024-02-25 11:00Bygge av mur för att separera skogsbränslen vid lagring
2024-02-23 11:00Hyundai levererar ett helelektriskt lätt kommersiellt fordon till Iveco
2024-02-20 11:00Säljstart för nya eSprinter med upp till 53 mils räckvidd

Gå till arkivet »