Scania lanserar en digital instrumentpanel

2023-04-28 11:00

digidash.jpg

Scania tar nu ett stort kliv genom lanseringen av digitala instrumentpaneler som bygger på en modulär elarkitektur med en mängd nya säkerhetsfunktioner. Den digitala instrumentpanelen Smart Dash är byggstenen som banar väg för digitala tjänster, ökad säkerhet och en förbättrad användarupplevelse för Scanias kunder och förare.

– Den här lanseringen utgör ett viktigt steg i Scanias erbjudande inom ekosystemet för transporter, säger Senior Vice President Stefan Dorski, chef för Scania Trucks. I fordon som är utrustade med Smart Dash kommer våra kunder att uppleva Scanias erbjudande på en högre nivå och våra ambitioner när det gäller digitalisering, uppkoppling och säkerhet. Det handlar kort sagt om att bana väg för oöverträffade användarupplevelser när vi länkar samman Scanias fordon med våra digitala tjänster och lösningar.

Smart Dash har utvecklats i enlighet med Scanias modulsystem för skräddarsydda digitala lösningar. Den erbjuds i olika prestandasteg men den modulära strukturen är gemensam för samtliga. Härigenom kan dessa utan begränsningar samverka med andra digitala Scanialösningar som My Scania och Scania Driver app.

– Vi betraktar Smart Dash som en central del i vårt digitala ekosystem och ett fantastiskt sätt att stärka förarna, förklarar Stefan Dorski. Det kommer att ge dem en enastående tillgång till all information av betydelse under körning och stödja dem när de utför andra uppgifter efter att ha parkerat sina fordon, till exempel genom Scania Driver app och My Scania. Lösningarna är alla sammanlänkade och ger en verkligt effektiv användarupplevelse. 

Den nya EU-regleringen för fordonsäkerhet innebär att fler säkerhetsfunktioner blir obligatoriska för tunga fordon från juli 2024. De nya FN-bestämmelserna UNECE R155 och R156 omfattar även teknik för datasäkerhet för att förhindra och minska risken för intrång och manipulation av fordon. Scania har utvecklat den nya elarkitekturen som är gemensam för både lastbilar och bussar. Denna nya arkitektur skapar möjligheter till smartare och snabbare kommunikation, datasäkerhet på en ännu högre nivå och uppfyller de nya kraven.

– För Scania sammanfaller de nya kraven med vår ambition att skapa en lösningsinriktad arkitektur som stödjer kunderna på deras digitaliseringsresa, säger Stefan Dorski. Nästa nivå i upplevelsen av premiumkvalitet inom lastbilsbranschen kommer till stor del att handla om uppkopplade funktioner i och kring den lastbil som vi erbjuder. Uppdateringar over-the-air och smarta tjänster skapar nya möjligheter för Scanias kunder och bidrar till att göra deras verksamheter trafiksäkrare och mer lönsamma med ökad tillgänglighet och effektivitet.

Scania är en nyckelspelare när det gäller lösningar för aktiv och passiv säkerhet inom lastbilsbranschen, med unika tillval som den hyllade sidokrockkudden. Samtidigt ökar Scanias fokusering på aktiva säkerhetssystem med nya generationer kameror, radar och sensorer. Införandet av nya stöd- och varningssystem hjälper förare att undvika de tillbud som ofta sker i stökiga och trånga stadsmiljöer.

– Vi har uppmärksammat stigande förväntningar hos kunderna för säkerhetsfunktioner, säger Stefan Dorski. Många har tagit intryck av systemen i personbilar och kommit till insikt om hur nyttiga dessa kan vara. De bidrar inte bara till att rädda liv men även till ökad produktivitet samtidigt som de minskar stress och belastning hos förarna.

Scaniaägarna kommer även att kunna använda smarta uppkopplade kartor för sina navigationssystem och dra fördel av over-the-air uppdateringar i sina fordon. Därigenom minskas kraftigt behovet av att besöka Scanias verkstäder för mjukvaruuppdateringar. De olika prestandastegen i Smart Dash ersätter Scania nuvarande lösningar och kan beställas för lastbilar som kommer att tillverkas i början av 2024.

  • Smart Dash, en digital instrumentpanel med förardisplay
  • Erbjuder smidig dagligt stöd för förare och åkerier tillsammans med lösningar som My Scania och Scania Driver app.
  • Nytt elsystem i enlighet med EU:s nya bestämmelser för fordonssäkerhet och FN:s nya regler för datasäkerhet
  • Over-the-airtrådlös fjärruppdatering, som dessutom kan ske genom supersnabb 5G-anslutning
  • Förbättrat människa-maskingränssnitt – Smart Dash-lösningen är avgörande för Scanias ökade fokus på säkerhet.
2024-03-19 11:00Södra sätter in flislastbil i produktion
2024-03-14 11:00Komatsus tjänsten Precision växer med fler smarta fördelar
2024-03-12 11:11Kunden i fokus när årets IVECO-priser delas ut
2024-02-27 11:00Komatsu och Williams Racing återupptar historiskt partnerskap
2024-02-25 11:00Bygge av mur för att separera skogsbränslen vid lagring
2024-02-23 11:00Hyundai levererar ett helelektriskt lätt kommersiellt fordon till Iveco
2024-02-20 11:00Säljstart för nya eSprinter med upp till 53 mils räckvidd
2024-02-13 11:00Automation - för ökad produktion och attraktion
2024-02-10 11:00Volvos första lastbil enbart utvecklad för eldrift - optimerad för renare och säkrare stadstransporter
2024-02-05 11:00Eco Log 20 år Demotour 2024

Gå till arkivet »