Komatsu 951XC är en slutavverkningsspecialist och det tredje tillskottet till Komatsus åttahjuliga skördarprogram.

–  Nu har vi ett komplett utbud av åttahjuliga maskiner, speciellt framtagna för tuffa förhållanden, berättar Joakim Johansson, produktchef för skördare på Komatsu Forest.

Joakim_Johansson_12.jpg

Kompakt men stark

Efterfrågan på en åttahjulig slutavverkare har varit stor och tanken om en åttahjulig 951:a har funnits ett tag. Utmaningen var att designa en maskin för avverkning av stor skog samtidigt som maskinen inte blir för klumpig.

– Det speciella med 951XC är att den kombinerar styrkan från en 951:a med en väldigt kompakt design, den har faktiskt ungefär samma mått som en 931XC och går därför att använda även i trängre bestånd, förklarar Joakim.

Komatsu 951XC är optimerad för att användas tillsammans med Komatsu C164 – ett skördaraggregat som är speciellt framtaget för avverkning av stor skog.

– Men den fungerar förstås lika bra tillsammans med vårt storsäljande aggregat C144. På så sätt blir den en allroundmaskin med kapacitet för riktigt stora träd, berättar Joakim.

Lågt marktryck och hög stabilitet

Tack vare designen med åtta hjul får 951XC ett lägre marktryck, vilket gör den mer skonsam. Användningsområdet är framför allt slutavverkning i kuperad terräng och svaga markförhållanden.

En annan viktig faktor vid körning i brant terräng är stabiliteten. Komatsu 951XC har en rad faktorer som gör den till en av marknadens mest stabila skördare. Förutom det välbeprövade Komatsu-konceptet så har de åttahjuliga skördarna i XC-serien en dubbelpendlande boggi på bakramen – en kombination av en pendlande bakaxel och en boggi – vilket ger maskinen helt unika köregenskaper.

Vår dubbelpendlade boggi är en innovation vi är väldigt stolta över. Förutom att den ökar stabiliteten genom att sänka maskinens tyngdpunkt så följer maskinen ojämnheter i terrängen på ett följsamt sätt, samtidigt som det ger väldigt bra framkomlighet i svåra terrängförhållanden, förklarar Joakim.

En arbetsplats att längta till

Hytten är ett av de viktigaste områdena på en maskin – det är ju där du som förare spenderar din arbetsdag. Liksom alla Komatsu-skördare har 951XC en bekväm förarmiljö med rymlig hytt, utmärkt sikt och ett behagligt hyttklimat. Tack vare maskinens stabilitet och den nivellerande hytten sitter föraren alltid horisontellt och slipper spänna kroppen för att hålla en bra sittställning.

– En avslappnad förare blir piggare och orkar hålla fokus och produktion på en hög nivå under en längre tid. Väljer du optionen Smart Crane får du dessutom en ännu mer lättmanövrerad kran med en fantastisk precision, tipsar Joakim.

Bygger på välbeprövade lösningar

Vid utvecklingen av Komatsu 951XC har ingenjörerna vid Komatsu Forest kunnat luta sig mot innovativa men välbeprövade lösningar som tagits fram vid utvecklingen av tidigare modeller.  Dessa har under åren förfinats genom ständiga förbättringar. Ett exempel är parallellkranen som genom sin smarta utformning är snabb i den utåtgående rörelsen, när ingen last finns iaggregatet, och kraftfull i den tillbakagående rörelsen, då lasten är tung. Ett annat exempel är nivelleringsfunktionen för kran och hytt som gör maskinen stark även i lutning, något som förstås är en särskilt viktig fördel vid avverkning i kuperad terräng.

– Det finns många bra exempel på innovationer som håller över tid. Min favorit är nog ändå Komatsu-konceptet, som kom redan 1984 och gör att vi än idag har några av marknadens mest stabila maskiner, avslutar Joakim.

Upptäck mer av Komatsu 951XC här.